You are here
Rhino recovery 2016 Oirschot Algemeen 

Rhino recovery 2016 Oirschot

Woensdag 6-7-2016 was ik samen met Martin (als DefensiefotografieNederland) uitgenodigd om de bergingsoefening Rhino Recovery 2016-1 bij te wonen in Oirschot.

Na een warm welkom om 08.00 in de Pirochut kregen we te horen wat we die dag gingen meemaken qua bergingen. Het eerste gedeelte van Rhino recovery speelde zich af op de Oirschotse heide, het 2e gedeelte op de basis zelf.


De Oefening was van 4 juli tot 8 juli. Op 5 juli publiceerde 13 herstel dat ze een succesvolle dag op de basis achter de rug hadden en dat ze ‘s avonds doorgingen op de heide. Aangezien ik vlakbij woon ben ik in de auto gesprongen en ben ik dinsdagavond al een gedeelte van de oefening gaan fotograferen.
Verschillende voertuigen werden door de Buffel van het 17ePainfbat naar de heide gesleept en in diverse kuilen gereden. De Belgische collega’s waren ook aanwezig met hun Volvo.


Zelfberging Leopard 2 berger (Buffel)

Een Leopard 2 prb stond met zijn neus in de greppel en moest zichzelf bergen. Dmv zijn lier aan een Leopard 1V te verbinden kon hij zichzelf uit de greppel trekken.


Bergen van Leopard 1

Volgens het scenario was een Leopard 1 van een treinwagon gevallen en deze moest met behulp van 2 stuks Leopard 2 bergers terug op de wagon gezet worden.
Na deze succesvolle berging werd de Leopard 1 van de trein gereden via het laadperron. Op het VOT van de legerbasis Oirschot is een laadperron nagebouwd zodat eenheden hier kunnen oefenen van het bergen tijdens verschillende scenarios.Belgische bergers aan het werk

Als eerste klus, op woensdag, kregen de Belgen een M113 voorgeschoteld die op zijn kant in een greppel lag. Deze moest eerst op zijn tracks gezet geworden en vervolgens over de zandwal uit de greppel getrokken worden. Diverse pogingen draaiden op niets uit, de kabel groef zich in de zandwal en de M113 gaf geen krimp. Katrol ertussen voor extra kracht hielp wel al ging het helemaal vlot toen de handrem eenmaal van de M113 gehaald was. Binnen enkele minuten stond de M113 aan de goede zijde.

Na de berging op de heide was een volgende oefening om een CV90 te bergen. Op het bergingsterrein is een grote heuvel waar een ravijn is nagebouwd zodat ze ravijnbergingen kunnen oefenen.
Het was inmiddels 16.00 uur geweest en voor ons zat de dag erop. Mooi om eens een oefening zoals Rhino Recovery van dichtbij te mogen meemaken.


Related posts

One thought on “Rhino recovery 2016 Oirschot

Leave a Comment