You are here
Oirschotse heide als oefenterrein Algemeen 

Oirschotse heide als oefenterrein

Informatie over de Oirschotse heide als militair oefenterrein.

De Oirschotse heide als oefenterrein bestaat uit een combinatie van bossen, heide en een stuifzandgebied.
Naast de landmacht oefent ook de Luchtmacht hier zeer regelmatig met diverse helikopters.
Op oude luchtfoto’s kun je zien dat voorheen het stuifzand meer aanwezig was.
Nu er nauwelijks tanks/tracks meer rijden zie je de zandvlaktes en tankbanen langzaamaan dichtgroeien.
Wat voorheen brede zandpaden waren zijn nu smalle paden of niet eens meer de noemer paden waardig.

Wat praktische informatie voor bezoekers.

Er zijn aan de Eindhovensedijk 2 parkeerplaatsen waar je kunt parkeren zonder een parkeerboete te krijgen. Deze 2 plaatsen worden aangegeven door de letter P en zijn beide vanaf de legerbasis gezien aan de rechterzijde.
Vanaf de parkeerplaats kun je de Aarlesche heide oplopen. Je staat hier meteen op een tankbaan welke nog vrij intensief gebruikt wordt door lesvoertuigen, jeeps en vrachtwagens. Het terrein wordt aan alle zijdes omsloten door wegen dus verdwalen doe je er niet snel. Na 1 kilometer stuit je al op de snelweg. Heel veel is er aan deze zijde niet te zien. Er zijn her en der wat bivakplaatsen maar veel meer dan MB’s en vrachtwagens zul je er normaal niet zien.
Ook de heli’s landen hier maar zelden, wel vliegen ze er geregeld overheen.

Om wat meer activiteit te zien dien je vanaf de parkeerplaats de Eindhovensedijk over te steken en recht vooruit de heide op te lopen. Vanaf beide parkeerplaatsen kun je het beste gewoon de tankbanen volgen waarna je op de grote zandvlakte uit komt waar de meeste activiteit is.
Wat de beste plekken zijn om te fotograferen kan en ga ik niet vertellen simpelweg omdat die er niet zijn. Ik ga ergens rondom de zandvlakte zitten of als ik helikopteractie mee wil pakken ergens midden op de zandvlakte bij een klein eilandje rondom een boom. Dan kun je snel 360 graden rondom je heen fotograferen maar je zit niemand in de weg en voertuigen rijden meestal ook niet over/door de eilandjes met bomen. Denk altijd aan je eigen veiligheid. Gele veiligheidshesjes werken goed om je zichtbaar te maken op de zandvlaktes als er veel verkeer is. Het trekt ook wel eens helikopters aan.

Related posts

Leave a Comment