You are here
GN26 peloton eindoefening 412 pantsergenie Algemeen Reportages 2017 

GN26 peloton eindoefening 412 pantsergenie

Eindoefening 412 pantsergenie

Dinsdag 28 maart was er een eindoefening van de genie op de Oirschotse heide. Diverse hindernissen waren verspreid over de heide gebouwd. Ik had de grootste uitgezocht omdat ik voor het breachen van de tankgracht kwam.
De oefening begon met het verkennen van de tankwal waarbij ik even aangezien werd als opfor waardoor de colonne YPR’s en een Boxer even halt hield en mij uitgebreid observeerde. Nadat was vastgesteld dat ik maar een fotograaf was en geen wapen maar een camera op hen richtte kwamen ze verder het terrein in.

Tankgracht

Bij de tankgracht aangekomen werd er uitgestegen en de mijndetectors gereed gemaakt. 1 ploeg doorzocht het terrein op explosieven, de andere bewaakte het gebied en hield de aanwezige burgers nauwlettend in de gaten. Wat ze niet zagen, en wij wel, was dat een oefenvijand achter de tankwal sloop en ineens een schot over de wal deed. Enige verwarring ontstond en na meerdere schoten werd de dreiging duidelijk en werd er flink teruggeschoten waardoor de searchers veilig konden terugtrekken. Met een mijnenprikker, kwast en markeerspuitbus richt je niet veel uit tegen een vijand als je plat op je buik ligt.
De opfor werd teruggedrongen en het zoeken ging weer verder.

Breachen

Het gebied werd vrij gegeven en de Leo 1 genietank kon gaan breachen.
Ik had inmiddels achter de wal stelling genomen om het breachen vanaf de beste kant te kunnen vastleggen. Ik zat tussen de “landmijnen”, sweepende genisten, en met meerdere Colts op mij gericht te fotograferen. Mooie hobby toch?

De leopard moest enige malen op en neer rijden om eerst de gracht te dichten aleer hij de wal kon doorbreken. Al snel kwam hij er doorheen gebeukt. Toen de wal doorbroken was trok de genietank zich terug en kwam de eerste YPR door de wal heen rijden die het vijandelijke gebied onder controle hield waarna de Leopard een 2e gang ging doorbreken.
Uiteindelijk werd er 3x doorbroken, voor elke YPR 1 doorbraak. Nadat de YPR’s er door waren kwam de Boxer Cargo als laatste in een mooi zonnetje door de wal en was de oefening teneinde.
Mooie oefening van 412 pantsergenie.

Related posts

Leave a Comment