You are here
About me Algemeen 

About me

Landmachtfotografie vs DefensiefotografieNederland (DFN)

About me: Samen met Martin Bos maak ik geregeld diverse foto’s op oefenterreinen of militaire basissen tijdens oefeningen, dit onder de vlag van DFN. We dragen als burgers defensie een warm hart toe en brengen graag het werk wat zij doen op een positieve manier naar buiten. Dit delen we via diverse social media en de website Defensiefotografie.nl

Solo

Naast het fotograferen voor reportages bezoek ik regelmatig de Oirschotse heide. Dit om diverse acties vast te leggen of losse actieshots te maken van diverse voertuigen.
Het zoeken naar leuke acties en voertuigen is een hobby opzich. Uren lang in de regen,kou of hitte wachten is een zijde die bij deze hobby hoort.
Mijn voorkeur ligt voornamelijk bij de genie(voertuigen). Ik kan mij wel een dag vermaken als bijvoorbeeld Kodiaks aan het graven, ploegen of baricades aan het opwerpen zijn. De techniek van voertuigen ansich spreekt mij enorm aan.

Mijn historie:(1988-2007)

Vanaf mijn 11e ongeveer loop ik al rond op de Oirschotse heide. Toen vooral om lege hulzen te zoeken, nu voornamelijk om te fotograferen.
Ik ken de heide inmiddels redelijk na 28 jaar en heb er al vele honderden kilometers gelopen. In deze tijd zag ik het oefenterrein behoorlijk veranderen.
Waar vroeger nog stuifzand was is het nu soms flink begroeid met heide of zie je gewoon een bos ontstaan. Vroeger vlogen er nog afstandbestuurbare vliegtuigjes, nu Apaches, Chinooks en Cougars.

Helaas ben ik veel te laat begonnen met fotograferen. Ik doe het pas sinds 2008 en sinds 2012 wat serieuzer. Nu kom je geen tanks meer tegen op de heide, vroeger struikelde je erover.
De CV90 is nu helaas ook weg uit Oirschot dus er rijdt nog maar weinig aan rupsvoertuigen rond anders dan de genie en de bergers. Voor pantserrupsvoertuigen, anders dan de genie, moet je nu naar Havelte rijden.

Spotten/fotograferen:(2008-heden)

Ik fotografeer graag als hobby en de landmacht fascineert mij al sinds mijn jeugd. Vandaar dat ik de 2 dingen die ik interessant vind combineer. Ik deel de meeste foto’s via mijn fotopagina op Flickr en via diverse Facebookpagina’s.
Ik probeer op deze manier ook een archief aan te leggen van materiaal wat we ooit gehad hebben cq te zien is geweest in Oirschot. De CV9035 is bijvoorbeeld al passé. “Gelukkig hebben we de foto’s nog”

Waar ik in 2008 nog redelijk vaak alleen op de heide liep is het nu soms erg druk met spotters. Grotendeels zijn luchtmachtspotters en komen dus hoofdzakelijk voor de heli’s.
Mijn hobby is blijkbaar wat minder interessant want er zijn maar erg weinig die puur voor de landmacht de heide op gaan.  Ik loop vaak rond of kijk op basis van wat er rond rijdt waar ik ga zitten. Meestal kan ik het goed inschatten waar de voertuigen naar toe rijden. Als er luchtmacht aanwezig is zet ik deze ook op de foto. Soms kan ik hier weer een piloot of loadmaster blij mee maken.

Als je de meeste voertuigen al op de foto hebt ga je de variatie zoeken in de achtergrond van de foto, een interessante compositie proberen te krijgen. Een foto maken van een voertuig welke ergens stil staat is voor mij meestal minder interessant, ik heb liever wat actie. Ook de “jacht” op nieuwe voertuigen is een leuke hobby. Zo was de KODIAK al een aantal maal op de heide geweest de afgelopen jaren maar kreeg hem helaas nooit goed voor de lens.
In april 2015 lukte het eindelijk en kon ik hem goed vastleggen.

Privacy:

Zoals je op mijn foto’s kunt zien is het meerendeel van de zichtbare militairen geblurred. Als ik van mening ben dat een militair herkenbaar op de foto staat wordt hij standaard geblurred en eventuele naamlinten ook tenzij ik vooraf toestemming heb verkregen van de betreffende personen.
Draagt hij een stofbril of andere voorwerpen die identificatie bemoeilijken/verhinderen dan kies ik er soms voor om de foto zo te laten. Foto’s van opendagen of andere promoties waar defensie aan meewerkt censureer ik niet.

Een andere uitzondering is wanneer defensie zelf foto’s van een oefening openbaar plaatst zonder censuur. Foto’s die ongecensureerd online staan zijn in overleg en met toestemming geplaatst.
Mocht een militair zichzelf herkennen en graag verder/beter/geheel geblurred worden dan wordt dit zsm zonder enige discussie gedaan. Kom je als militair zijnde een foto tegen op mijn pagina waar je zelf op staat, neem dan even contact op via de contactpagina en dan krijg je een ongecensureerde foto.

Related posts

Leave a Comment