You are here
42Painfbat BLJ heeft weer voertuigen Algemeen Eenheden/onderdelen Reportages 2017 

42Painfbat BLJ heeft weer voertuigen

Boxer gngp ingevoerd bij 42 BLJ b-cie

Sinds enkele weken heeft 42Painfbat weer voertuigen zodat het geen voetbataljon meer is. Nadat ze eerder hun CV90’s en YPR’s moesten inleveren hadden ze geen gevechtsvoertuigen meer, daar is nu eindelijk een einde aan gekomen. De 35 ton zware Boxer gngp is nu onderdeel van de pantserinfanterie. Bewapend met een rcws waar een .50 op gemonteerd staat zijn ze weer inzetbaar.

EFP- Litouwen

Momenteel zitten ze in de opleiding op de Boxer en worden allerlei drills geoefend op diverse oefenterreinen waaronder de Oirschotse heide. Een schietserie in Duitsland hebben ze inmiddels ook voltooid. Binnenkort vertrekt deze compagnie naar Litouwen om daar onderdeel te worden van de “enhanced forward presence” eFP.

Camouflage.

Maandag 20 maart reed bravo “Bulldogs” compagnie aan het eind van de middag op de Oirschotse heide en begonnen aan een camouflage oefening. De compagnie bestaat uit  verschillende Boxers gngp* en een Boxer CP** plus een aantal MB280 CDi’s. De Boxers werden gevolgd door een aantal 4 tonners met voorraden en een YPR BDR sloot de rij af. Nadat de Boxers enkele rondes hadden gereden zochten ze een plaatsje op en begonnen ze de voertuigen te camoufleren, dit onder dekking van hun collega’s die gewapend in de bosrand lagen om nieuwsgierige fotografen op afstand te houden.


*Boxer gngp staat voor geniegroep. De Boxer gngp is oorspronkelijk bedoeld voor de genie, maar de painfbats reden in minder beschermde Bushmasters waardoor er een aanpassing is gedaan in de order. Ipv extra Boxer CP’s en Cargo’s komen er extra gngp’s die bestemd zijn voor de pantserinfantiebataljons.

** Boxer CP staat voor Commandopost.

Related posts

Leave a Comment